INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE A ECHIPAMENTELOR DE FILTRARE, TRATARE SI INCALZIRE ALE APEI IN PISCINA
Pentru o utilizarea corecta si in bune conditii a piscinei dumneavoastra si a instalatiei aferente si pentru evitarea producerii unor accidente va AQUA THERM CO va recomanda efectuarea urmatoarelor operatiuni:
VERIFICARI ALE INSTALATIEI INAINTE DE PORNIRE
Verificarea filtrului inainte de pornirea instalatiei (pentru fiecare filtru):
Verificarea dozatorului de clor (clorinator):
Verificarea schimbatorului de caldura:
Verificarea pompei de piscina inainte de pornirea instalatiei (pentru fiecare pompa, daca este cazul):
PORNIREA INSTALATIEI
MODURI DE FUNCTIONARE A INSTALATIEI – REGLAJE ALE VALVEI CU SASE CAI
ATENTIE!
TOATE REGLAJELE SI OPERATIILE IN INSTALATIE PRIN ROBINETI SI PRIN VALVA CU SASE CAI SE EFECTUEAZA CU POMPA DE PISCINA OPRITA SI INSTALATIA SCOASA DIN PRESIUNE (PRIN VENTILELE DE AERISIRE). ACEASTA CONDITIE SE VA RESPECTA SI ATUNCI CAND SE SCHIMBA NISIPUL.
Modul “INCHIS” : – valva inchide toate circuitele aflate pe refularea pompei; RECOMANDABIL pentru schimbarea nisipului din filtre.
Modul “filtrare”:– efectuarea filtrarii apei. Circuit pompa – vana cu 6 pozitii – filtru sens normal – incalzire + clorinare – piscina;
Modul “RECIRCULARE”: – prin intermediul pompei se efectueaza o simpla circulatie a apei in piscina fara filtrare. Circuit pompa – vana cu 6 pozitii – incalzire + clorinare – piscina;
Modul “GOLIRE”: – golirea piscinei prin intermediul pompei numai prin sifonul de fund (robinetii de pe circuitul skimmerelor sau canalului perimetral trebuiesc inchisi – daca este cazul). Se utilizeaza in situatia in care fundul piscinei este mai sus decat canalizarea si nu se poate efectua golire naturala. Circuit pompa – vana cu 6 pozitii – canalizare;
Modul “Spalare”: – se utilizeaza pentru spalarea filtrului cu apa din piscina, in momentul in care pe vizorul de pe valva cu cinci cai se observa mizerie. Spalarea dureaza 5- 10 minute pana se observa ca vizorul este curat. Circuit pompa – vana cu 6 pozitii – filtru sens opus (spalare) – canalizare. Dupa spalare se recomanda efectuarea operatiei de clatire.
Modul “CLATIRE”: – se utilizeaza pentru asezarea nisipului la filtrele cu nisip, dupa operatia de spalare. Operatia dureaza 1 – 2 minute. Circuit: pompa – vana cu 6 pozitii – filtru sens normal – canalizare. Dupa terminarea operatiilor de spalare si clatire, se va efectua umplerea bazinului, pentru a aduce nivelul apei la nivelul de colectare pentru skimmer-e.
ATENTIE – COMUTAREA VANEI CU 6 POZITII SE FACE NUMAI CU POMPA OPRITA!
UTILIZAREA ASPIRATORULUI
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE A STATIILOR DE DEDURIZARE
DURITATEA apei reprezinta proprietatea anumitor ape de a forma depuneri de tartru cu concentratii mari de Ca si Mg.
Duritatea apei depinde de natura solului si rocilor pe care le traverseaza inainte de a fi colectata. La trecerea prin diferite straturi de roci, apa dizolva rocile calcaroase si preia Ca si Mg din acestea devenind dura. Daca in cazul impuritatilor vizibile se poate face o filtrare pentru eliminarea acestora, in cazul apei dure, aceasta este saturata cu ioni de Ca si Mg, care se pot elimina printr-un proces chimic.
Duritatea apei este data de TH (titlu hidrometric) exprimat in grade franceze: 1ºf=10 mg/l CaCO3
PRINCIPIUL DEDURIZARII
Dedurizarea apei consta in schimbul ionilor de calciu si magneziu cu ionii de sodiu, printr-o operatie numita SCHIMB IONIC.
Schimbul ionic pentru dedurizare se face cu ajutorul unui suport solid, constituit dintr-o rasina neutra (polistiren sulfonic) initial incarcat cu ioni de sodiu.
Prima faza de dedurizare consta in schimbul ionilor de Ca si Mg din apa cu ionii de sodiu fixati pe rasina – operatie care se deruleaza pana cand nu mai sunt ioni de sodiu pe rasina. Aceasta faza corespunde unei saturatii a rasinii cu ioni de Ca si Mg.
Pentru a permite un nou cilclu de dedurizare este necesar o reincarcare a rasinii cu ioni de sodiu. Aceasta operatie numita REGENERARE se face cu ajutorul unei saramuri pe baza de sare (NaCl) – la trecerea saramurii prin rasina sunt eliminati ionii de Ca si Mg si inlocuiti cu ioni de sodiu, operatie numita IONIZARE INVERSA.
Cantitatea de ioni de Ca care poate fi retinuta de rasina constituie CAPACITATEA DE SCHIMB IONIC a rasinii (in general 1litru de rasina poate retine peste 6ºf).
FACTORI DE INFLUENTA
Dedurizarea depinde de:
– volumul de rasina din instalatia de dedurizare;
– duritatea apei;
– cantitatea de sare utilizata pentru regenerarea rasinii;
PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL INSTALATIEI
Pentru statia de dedurizare aceste schimburi ionice se deruleaza automat, in mai multa etape, prin intermediul unei vana automate cu cinci cicluri. Regenerarea se face automat si poate fi controlata prin doua metode:
– CONTROL DE TIMP: se programeaza frecventa si orele de regenerare care se deruleaza cu periodicitate (VANA CRONOMETRICA)
– CONTROL DE VOLUM: se programeaza volumul de apa care poate fi tratat, rasina regenerandu-se cand volumul de apa este atins (VANA VOLUMETRICA)
In timp ce are loc regenerarea rasinii, apa dura este trecuta printr-un by-pass automat. Durata de regenerare este variabila (intre 60 si 120 minute) in functie de tehnologia vanei, volumul de rasina si gradul de duritate.
SAREA FOLOSITA LA REGENERARE
Pentru regenerarea rasinii se utilizeaza o sare speciala care trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Se recomanda folosirea sarii sub forma de pastile.
CRITERII DE PURITATE
– Puritate fizica: sarea nu trebuie sa contina in compoztia ei substante care pot forma depuneri insolubile;
– Puritate chimica: numai NaCl este partea activa, sarea nu trebuie sa contina alte substante;
CRITERII DE FORMA
– Pastilele de sare trebuie sa fie indeajuns de mari si regulate astfel incat spatiile dintre pastile sa aiba un volum constant. Cantitatea de saramura necesara la fiecare regenerare este determinata de un nivel constant de apa in rezervorul de saramura;
– Pastilele de sare trebuie sa fie destul de dure pentru a se obtine o dizolvare uniforma si a se evita formarea unei cruste de sare care este practic insolubila;
INSTALAREA STATIEI DE DEDURIZARE
Toate instalatiile trebuie sa respecte recomandari esentiale pentru folosirea in conditii optime a statiilor de dedurizare.
GARANTIA SE APLICA NUMAI DACA STATIA DE DEDURIZARE SE INSTALEAZA CU UN FILTRU MECANIC DE MINIM 20 MICRONI IN AMONTE SI TEMPERATURA APEI ESTE INFERIOARA VALORII DE 43 oC.
Aceste conditii sunt necesare pentru protectia vanei.
Volumul de apa dedurizata pe care instalatia este capabila sa-l furnizeze intre doua regenerari este determinat de duritatea apei (in grade franceze) si de numarul de persoane.
POZITIONARE – Statia se branseaza dupa un contor de apa rece si dupa derivatia pentru apa care se foloseste la gradina. Locul unde se va face instalarea trebuie sa fie plan si dur.
Nu se recomanda instalarea statiei in imediata apropiere a unei surse de caldura pentru a nu afecta buna functionare a aparatului.
INSTALATIA HIDRAULICA – Presiune min. 1.4 bari / Presiune max. 8 bari
Un filtru pentru apa, cu cartus din bumbac sau din hartie, trebuie montat inainte de intrarea apei in statie. Se poate monta inainte si dupa acest filtru cate un manometru pentru a se vedea starea filtrului.
Statia de dedurizare trebuie montata intodeauna in by-pass pentru a permite, in caz de nevoie, debransarea fara a intrerupe alimentarea cu apa. De asemenea se recomanda montarea unui reductor de presiune in cazul in care presiunea este mai mare de 5 bari. Acesta va fi montat ininte de filtru.
Un clapet de sens trebuie obligatoriu montat pe circuitul de iesire daca statia alimenteaza un circuit de apa calda.
Golirea se poate face la sifonul de pardoseala sau trebuie sa fie un racord in imediata apropiere a statiei. Statia se poate racorda la golire prin intermediul unui furtun flexibil (la unele statii). Racordul de golire nu trebuie sa aiba o inaltime mai mare de 1.80 m in raport cu fundul statiei.
INSTALATIA ELECTRICA – racordarea electrica se face la o priza de 220 volti cu impamantare. Alimentarea vanei este la 24 volti (alimentatorul se livreaza cu vana).
PUNEREA IN FUNCTIUNE – se face in doua moduri diferite in functie de tipul de vana instalata (cronometrica sau volumetrica)
– cronometrice: regenerarea este declansata cu ajutorul unui timer zilnic sau la doua, trei zile in functie de frecventa de regenerare, care se obtine prin compararea volumului de apa dulce pe care il putem obtine pe ciclu, cu consumul zilnic.
Regenerarea sa se faca tot timpul la 2 a.m.(ora care poate fi modificata) – moment in care consumul de apa este foarte redus sau nul.
– volumetrice: regenerarea, in acest caz, va fi declansata dupa trecerea unui volum de apa prestabilit in functie de frecventa de regenerare. Vanele domestice fac regenerarea la ora 2 a.m. chiar daca volumul de apa setat a trecut prin vana. Pentru aceasta este necesar un calcul al volumului de apa in prealabil pentru a stabili frecventa regenerarii. Contorul care se afla pe fatada vanei (la vanele mecanice) trebuie setat pe volumul stabilit.
– reglajul rezervorului de sare: rezrvorul de sare trebuie umplut cu sare pura la 99 % speciala pentru statiile de dedurizare. Dupa mai multe utilizari se poate observa ,la umplera rezervorului de sare, ca nivelul apei este mai sus ca nivelul sarii din rezervor – atunci se va face o completare a cantitatii de sare. Se recomanda golirea si curatarea rezervorului de cel putin doua, trei ori pe an.
– duritatea: statia permite obtinerea unei duritati de 0ºf la iesirea din rasina. Astfel pentru a furniza apa cu duritatea recomandata (10 – 15ºf) este necesara realizarea unui amestec de apa dura cu apa dulce. Acest amestec se efectueaza prin by-passul vanei care permite trecerea unei anumite cantitati de apa dura in timpul procesului de dedurizare.
– punerea in functiune: trebuie precedata de o regenerare fortata (manuala) pentru verificarea bunei functionari a statiei si o prespalare a rasinii.
INTRETINEREA – dupa anumite perioade vor trebui facute anumite verificari pentru buna functionare a statiei: