Cum întreținem piscina atunci când este caniculă?
thermshop20182023-08-24T01:11:35+03:00În perioadele caniculare este recomandat să acordăm o atenție specială piscinei, deoarece condițiile particulare de temperatură crescută și nivel al radiațiilor solare pot ridica probleme. Dar ce trebuie să facem pentru a ne proteja piscina? Mai ales că în aceste perioade, ne gândim mai mult cum să ne răcorim și am prefera să facem baie în piscină în loc să ne ocupăm de întreținerea ei…
Lucrurile nu sunt de loc complicate, dacă ne organizăm puțin.
În primul rând ne interesează circulația și filtrarea apei. Vă recomand ca în perioadele călduroase sau caniculare să creșteți intervalul de funcționare al instalației de filtrare. Dacă să zicem în mod obișnuit pompa instalației de filtrare funcționează 12 ore pe zi, măriți intervalul cu 1 – 2 ore, pe care este bine să le adăugați proporțional intervalelor deja setate pe programator.
Verificați de două ori pe săptămână presiunea indicată de manometrul de pe filtru. În cazul în care aceasta este crescută, în intervalul recomandat spălării filtrului, efectuați spălarea inversă și clătirea în cazul filtrelor cu nisip sau spălați cartușul filtrului, dacă folosiți filtru cu cartuș.
În cazul în care aveți zone din piscină în care circulația apei este deficitară, orientați jeturile duzelor de introducere către ele, măcar în această perioadă. (de obicei dorim ca circulația apeisă se facă strict către skimmere, pentru a se prelua mai bine mizeriile flotante) De obicei algele preferă zonele unde apa este aproape staționară. Îmbunătățind circulația apei, scădeți simțitor șansele de apariție a algelor.
Păstrați prelata flotantă montată tot timpul cât nu folosiți piscina, fie zi sau noapte. Din multitudinea de lungimi de undă ale radiațiilor UV, unele stimulează proliferarea algelor. În perioadele de canicule s-a remarcat o cantitate mai mare de radiații UV nocive. Nu confundați aceste radiații cu cele emise de sterilizatoarele UV. Sunt lungimi de unda diferite, cu efecte diferite asupra microorganismelor.
În perioadele de caniculă este prezentă în aer o cantitate mai mare de praf, care va intra în piscină atunci când nu o protejați cu prelata. Știu, pentru unii e mai complicat să manevrați prelata sau vi se pare că piscina este inestetică cu prelata flotantă, dar credeți-mă, e mai bine cu ea 🙂
Tot din punct de vedere al circulației, mențineți nivelul optim al apei în piscină. Datorită temperaturilor ridicate, se va evapora mai multă apă. Un nivel mai mic al apei în piscină poate înrăutăți circulația (mai ales la piscinele cu skimmere) și poate aduce un nivel crescut al unor săruri în apă, inclusiv al calcarului.
Din punct de vedere al tratamentului chimic, în primul rând este nevoie de mai multă atenție. Dacă în mod obișnuit verificați calitatea apei săptămânal, vă recomand ca în această perioadă să o faceți de două ori pe săptămână și oricând vi se pare că e ceva în neregulă.
Păstrați nivelul pH-ului la valoarea dorită. Temperaturile ridicate măresc în unele situații potențialul oxidanților, ceea ce duce, într-un cerc vicios la creșterea pH-ului. În plus, completările cu apă mai dese (datorită pierderilor prin evaporare), aduc în piscină apă netratată, care în majoritatea zonelor din România poate avea pH mai mare decât cel dorit. Dacă este nevoie, corectați valoarea pH-ului, aplicând pH minus.
Verificați nivelul oxidanților din apă. I-am numit oxidanți pentru că pot fi clor sau oxigen activ, după metoda pe care și-a ales-o fiecare utilizator.
În cazul clorului, asigurați-vă că pastilele de clor cu dizolvare lentă (simple sau multifuncții) nu s-au consumat și înlocuiți-le la nevoie, chiar dacă nu a trecut intervalul de timp recomandat. Păstrarea unui nivel corect al clorului aduce o protecție crescută la apariția microorganismelor. În cazul în care nivelul clorului a scăzut mult sub valoarea dorită, efectuați o clorinare șoc, folosind clor cu dizolvare rapidă.
În cazul oxigenului activ, este recomandat să împărțiți tratamentul săptămânal în două cantități egale, pe care să le aplicați în două etape, la 3 – 4 zile. Unii producători recomandă creșterea concentrației de oxigen activ atunci când temperatura apei depășește 30 grade Celsius. Verificați eticheta produsului pe care îl folosiți pentru a înțelege recomandarea producătorului. Eu recomand multă prudență, deoarece supradozarea oxigenului activ este foarte periculoasă.
În ceea ce privește tratamentul antialgă, efectuați-l la timp și apelați la doze șoc atunci când remarcați apariția algelor. Eliminați mai întâi mecanic (cu peria) algele și abia ulterior aplicați produsele chimice.
Inhibitorii de calcar și metale sunt importanți în aceste perioade și vă recomand să-i adăugați în piscină (în plus față de doza săptămânală) și atunci când completați nivelul apei, proporțional cu cantitatea de apă proaspătă adăugată. În acest fel veți preîntâmpina depunerile și veți evita reacții nedorite ale metalelor cu oxidanții.
Păstrați intervale de 1 – 2 ore între etapele de tratament și luați-vă măsurile obișnuite de protecție la lucrul cu chimicalele.
Au fost doar câteva sfaturi, care, cred eu, vă pot ajuta în aceste perioade mai dificile. În același timp, vă doresc să vă bucurați de piscina voastră, de apa mai caldă decât de obicei și de zilele lungi de vară.
Apelați cu încredere la specialiștii firmei Aqua Therm, care vă pot oferi consultanța necesară și vă pot recomanda substanțele de întreținere potrivite pentru piscina voastră.